Hoe lang gaat een waterleiding mee?

De levensduur van waterleidingen is beperkt. Dit geldt niet alleen voor oude waterleidingen, maar ook voor nieuwe waterleidingen. Tegenwoordig worden waterleidingen van plastic buizen gemaakt, waardoor ze een gemiddelde levensduur hebben van 50 jaar. Vroeger werden waterleidingen van staal en koper gemaakt. Deze leidingen hebben een gemiddelde levensduur van 30 jaar. Dit betekent dat huizen die voor de jaren 90 werden gebouwd, op de korte termijn nieuwe waterleidingen nodig hebben. 

Redenen voor het vervangen van een waterleiding

Het is niet altijd verstandig om 30 tot 50 jaar te wachten met het vervangen van waterleidingen. Soms is het eerder nodig om de leidingen te vervangen, als ze bijvoorbeeld eerder schade vertonen door slijtage. Als u nog oude waterleidingen in uw woning heeft dan is het risico op roest groot. U kunt roest in leidingen herkennen door roestdeeltjes of rode stukjes in het water.

Waterleidingen van lood kunnen na verloop van tijd invloed hebben op uw gezondheid. Hoge loodgehaltes in het water zijn vooral gevaarlijk voor kinderen onder 1 jaar. Het kan leiden tot schade aan het zenuwstelsel waardoor gedrags- en leerproblemen kunnen optreden. U kunt dit voorkomen door loden leidingen volledig te laten vervangen. Omdat het vaak nodig is om een hele nieuwe weg te creëren, laat u dit het beste doen door een expert. 

Waterleiding laten omleggen door een expert

Het omleggen van waterleidingen is een specialistische klus. Voornamelijk omdat de meeste leidingen te vinden zijn in de muur of onder de vloertegels. U beperkt het risico op extra schade door waterleidingen te laten vervangen door een expert. Een goede loodgieter kan tijdens het omleggen van de leidingen controleren op schade. Hierdoor loopt u in de toekomst minder risico’s op lekkages. Ga jij binnenkort renoveren of heeft u last van een lekkage? Neem nu contact met ons op!