Hoe herkent u waterschade?

Een lekkage kan flinke waterschade veroorzaken, en de kosten hiervan kunnen hoog oplopen als het lek niet op tijd wordt gedicht. Het herkennen van een lekkage is echter niet altijd eenvoudig. Lekkages vallen vaak pas op als het water ook zichtbaar wordt. De schade die hierdoor wordt aangericht kunt u beperken door goed op de aanwijzingen van waterschade te letten. 

Aanwijzingen van waterschade

Lekkages zijn meestal klein, en daarom is het lastig om ze te herkennen. U kunt echter wel letten op een aantal alarmsignalen.

  • Schimmel- en vochtplekken die plots verschijnen op het plafond, de muren of de vloer duiden vaak op een lekkage. Let ook op afbladderende verf, een muffe geur in de ruimte en loshangend behang. 
  • Een hogere energiefactuur die losstaat van gebeurtenissen die de energiefactuur doen opdrijven. Dit komt door isolatiemateriaal dat wordt aangetast door het water of vocht in de muur. Hogere stookkosten zijn hier het gevolg van. 
  • Een hogere waterfactuur wordt veroorzaakt door waterverspilling. Houd bij een hogere factuur daarom ook de watermeter in de gaten. Als deze binnen 24 uur erg stijgt dan kan dit een signaal zijn van een lekkage. 

Waterschade verhelpen

U kunt waterschade het best verhelpen door een expert in te schakelen. Als u echter last heeft van een lekkage en het water op de grond valt dan is het verstandig om voorzorgsmaatregelen te nemen. Zet bijvoorbeeld een emmer onder het gedruppel en bescherm de vloer en andere meubels met een zeil. Maak bovendien foto’s voordat de loodgieter aan de slag gaat. Deze komen van pas bij communicatie met de verzekering bij waterschade. Door lekkages te laten opsporen en verhelpen door experts, voorkomt u het risico op hevige waterschade. Heeft u nu behoefte aan vakmannen die een lekkage lokaliseren en verhelpen? Neem dan snel contact met ons op.