Een energielabel aanvragen bij een erkend energieadviseur

Energieadviseurs zijn gespecialiseerd in allerlei zaken die te maken hebben met energiebesparing. Zij kunnen u haarfijn aangeven welke zaken u dient te regelen om bijvoorbeeld uw woning nog energievriendelijker te maken. Niet alleen draagt een energievriendelijke woning bij aan minder uitstoot van CO2, maar bespaart u tevens enorm op de kosten, wanneer uw woning degelijk is geïsoleerd. Gebruikt u zonnepanelen, dan spreekt het voor zich dat de energienota veel lager zal uitvallen dan die van de buren zonder zonnepanelen. Energieadviseurs weten alles over verantwoord energiegebruik en dat zal de reden zijn dat de overheid heeft besloten dat alleen erkende energieadviseurs een energielabel mogen opmaken.

Altijd garantie dat het energielabel correct is

Voorheen mocht u als verkoper zelf een energielabel opmaken. Men moest daarbij wat vragen beantwoorden en gegevens invullen, waarna een berekening werd gemaakt en het label tot stand kwam. Er rolde een A-, B- of C-klasse uit en die gaf aan hoe het met de energie vriendelijkheid van uw woning was gesteld. Energielabels kwamen echter niet altijd overeen met de werkelijke situatie. Kopers kwamen daardoor voor onverwachte verrassingen te staan. Daar heeft de overheid dus een stokje voor gestoken. Vanaf januari 2021 weet u zeker dat de informatie uit het energielabel betrouwbaar en accuraat is.

Kosten energielabel

Voorheen kostte een energielabel niet meer dan de kosten voor het uitprinten van het document. Daar is helaas veel verandering in gekomen. Energieadviseurs rekenen een uurtarief en doorgaans zult u bij een energielabel aanvragen rekening moeten houden dat u hiervoor tussen de €200,- en €300,- kwijt bent. De daadwerkelijke kosten, hangen af van de vraag of u een nieuw energielabel wilt laten opmaken of dat er een bestaand label moet worden aangepast. Daarnaast speelt de oppervlakte van uw woning ook een rol bij de uiteindelijk prijs die u betaalt voor het energielabel.

Voordat u een afspraak maakt met een energieadviseur, is het verstandig om eerst een aantal offertes op te vragen bij verschillende adviseurs. Tarieven lopen namelijk nogal uiteen en het is dus zeker mogelijk om op een energielabel te besparen.