Waarom elektra onderhoud zo belangrijk is

Wanneer heb jij de meterkast voor het laatst laten beoordelen door een ervaren elektricien? Mogelijk zijn onderdelen van de meterkast versleten of niet meer van deze tijd. Zeker in woningen waar jaren niet geklust is, kan de meterkast onveilig zijn. Zolang er niets aan de meterkast is aangepast, hoeft deze namelijk niet aan te sluiten bij de laatste veiligheidsrichtlijnen. Onderhoud elektra niet alleen om te voldoen aan de laatste veiligheidseisen, maar doe dit bijvoorbeeld ook om stroomstoringen te voorkomen. Er is niets vervelender dan een hele avond zonder verlichting door te moeten komen!

Elektriciteitskabels controleren en vervangen

In oudere woningen zijn lang niet alle stopcontacten in huis geaard. Tegenwoordig is het bij nieuwbouwwoningen en bijvoorbeeld een aanbouw verplicht om voor geaarde stopcontacten te kiezen. Mocht je een bestaand stopcontact zonder randaarde willen vervangen voor een model met randaarde, dan zal je hier nieuwe elektriciteitskabels voor aan moeten leggen. Een goed moment om de oude kabels te vernieuwen! Mogelijk is de mantel van deze oude kabels versleten, waardoor een kortsluiting op de loer ligt. Een kortsluiting ontstaat onder meer, als de binnenzijde van twee elektriciteitskabels elkaar raken.

Elektrische apparaten tijdig vernieuwen

Zo’n kortsluiting kan ook ontstaan, op het moment dat je oude elektrische apparaten blijft gebruiken. Waar moderne ledverlichting jaren mee kan gaan, is het bij een koffiezetapparaat of bijvoorbeeld waterkoker verstandig deze eens in de zoveel tijd te vernieuwen. Het vocht in het apparaat zou bij een lek of slijtage in aanraking kunnen komen met de elektriciteitskabels. Gevolg hiervan is een stroomstoring. Gebruik je nog gloei- of spaarlampen in huis? Vervang deze in dat geval voor de ledverlichting. Ledverlichting biedt een veel hoger aantal branduren en is daarbij veel zuiniger. Zo bespaar je op de energiekosten en profiteer je van een duurzame lamp! Ook niet onbelangrijk: met slimme ledverlichting bedien je de lampen via je mobiele telefoon.