Veilig wonen is tegenwoordig steeds minder vanzelfsprekend, dan voorheen het geval was. In het verleden bleek een stevig slot op de voordeur vaak voldoende te zijn om inbrekers buiten te houden. Tegenwoordig lukt het inbrekers zelfs om de beste sloten op de markt open te krijgen. Hoe verklein je de kans op een inbraak? Welke stappen kun je zetten naast het vervangen van de sloten? Welke vormen van inbraakpreventie zijn tegenwoordig populair? In dit artikel vind je antwoorden op deze vragen, aan de hand van een aantal simpele tips.
Tip 1: zet altijd een lampje aan in huis
Met de introductie van ledverlichting gaan lampen tegenwoordig steeds langer mee. Een groot voordeel, als je in de avond een lampje aan laat staan! Zeker wanneer je van huis gaat, is dit aan te raden. Het doet inbrekers vermoeden dat er iemand in huis aanwezig is. De kans is hierdoor groter, dat ze een andere woning als doelwit nemen voor een inbraakpoging.
Tip 2: vervang de sloten voor SKG-beoordeeld slot
Kies altijd voor een cilinderslot op de voordeur met een SKG-beoordeling van tenminste twee sterren. Nog beter zijn de sloten met drie sterren. Het geeft aan dat het slot een optimale weerstand biedt bij een inbraakpoging. Vergeet ook de sloten op de ramen binnen je woning niet te vervangen.
Tip 3: installeer een alarmsysteem in huis
Naast een goed slot en het aan laten staan van een lampje, is het verstandig om een alarmsysteem in huis te installeren. Een alarmsysteem waarschuwt jouzelf en de buren, op het moment dat inbrekers in je woning aanwezig zijn. Het maakt de kans groot, dat zij je woning zo snel mogelijk zullen verlaten. Je kunt een alarmsysteem tegenwoordig helemaal zelf samenstellen. Combineer een bewegingssensor bijvoorbeeld met magneetcontacten en een mistgenerator.