Op zoek naar fijne hoofdkussens?

Merk je dat jouw hoofdkussens vorm verliezen? Dan kan het tijd zijn om jouw hoofdkussens te vervangen. Gemiddeld gezien gaat een kussen namelijk 3 jaar mee. Hierna is het niet hygiënisch meer, of geven de kussens niet voldoende steun meer. Wanneer je nieuwe kussens wilt gaan kopen, dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Niet alle kussens zijn namelijk geschikt om voldoende steun te geven. Een gemiddeld kussen is tussen de 8 en 12 centimeter hoog. Welke hoogte bij jou past hangt af van jouw lichaamsbouw, maar ook van jouw slaaphouding. Aangezien een goed hoofdkussen bepalend is voor je nachtrust, is het aan te raden de tijd te nemen om een geschikt kussen te vinden.

Waar kan je terecht voor het kopen van nieuwe hoofdkussens?

Wanneer je op zoek bent naar een nieuw hoofdkussen, wil je deze natuurlijk uit kunnen proberen. Sommige websites laten je het kussen eerst uitproberen, zodat je kunt testen of het iets voor je is. Wanneer dit toch niet lekker ligt, is het mogelijk hem om te ruilen. Bij een beddenspeciaalzaak heb je het voordeel dat er een breed aanbod aan kussens is die je uit kunt proberen. De kussens bestaan uit verschillende vulmaterialen, zodat je zelf kan testen welk materiaal jou het best bevalt. Ook heb je de  mogelijkheid om advies te vragen bij de specialist. Op deze manier kan jij geadviseerd worden om het perfecte hoofdkussen te vinden.

Hoe hoog mag jouw kussen zijn?

Het aanbod van hoofdkussens is erg groot, waardoor je ruime keuze hebt tussen verschillende vormen en vulmateriaal. Er zijn een aantal factoren die meespelen wanneer je een goed hoofdkussen wilt aanschaffen. Ten eerste dient het kussen de juiste hoogte te hebben. Je hoofd dient voldoende ondersteund te worden zodat het gat tussen je hoofd, nek en matras gevuld wordt. Om de juiste hoogte te kiezen, is het ook belangrijk in je achterhoofd te houden wat voor soort matras je hebt. Wanneer je een stevig matras hebt, zal je kussen er niet verder in wegzakken. Dit is bij een zachter matras natuurlijk niet het geval. Wanneer je kussen iets te hoog ligt, is het beter dan wanneer deze te laag ligt. Het duurt namelijk 7 tot 14 dagen voordat je hoofdkussens goed ingelegen zijn. Zo zakt je hoofd door het gewicht vanzelf dieper in het kussen.

Zorg dat je jouw kussen op tijd vervangt

Zoals hierboven aangegeven gaan de meeste hoofdkussens ongeveer 3 jaar mee. Afhankelijk van het soort vulmateriaal gaat een kussen korter of langer mee. Zo geven sommige fabrikanten wel tot 5 jaar garantie op een kussen, waar andere kussens al na 1.5 jaar aan stevigheid verliezen. Bedenk wel dat je jouw kussen iedere nacht zo’n 8 uur gebruikt. Dode huidcellen, huisstofmijt en zelfs schimmel kunnen zich vormen in jouw kussen. Niet zo fris dus! Alhoewel een kussensloop de meeste dode huidcellen tegenhoudt, houdt het zeker niet al het vuil tegen. We zweten iedere nacht gemiddeld een halve liter. Dit verzamelt zich in het matras, maar ook in jouw kussen. Door regelmatig je hoofdkussens te wassen (indien mogelijk), te luchten en om de aantal jaar te vervangen, zorg je dat je altijd op een schoon kussen slaapt.