Een veilige werkplek: 3 tips

Het is belangrijk dat jouw werkplek veilig is. Een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje en je kunt hier maar beter op voorbereid zijn. Je wilt natuurlijk niet dat de gezondheid van jou en je werknemers in gevaar komt. Om deze reden is het belangrijk dat je een aantal maatregelen neemt. Maak bijvoorbeeld protocollen die mensen kunnen gebruiken in levensbedreigende situaties en bescherm jezelf en je werknemers met handige accessoires. 

Maak protocollen voor verschillende situaties

Je hebt vast en zeker veiligheidsregels opgesteld. Het is belangrijk dat deze worden nageleefd door jou en je werknemers. Als er toch onverwacht iets gebeurd, wil je hierop voorbereid zijn. Stel daarom een aantal protocollen op voor verschillende situaties. Een protocol geeft namelijk helder aan wie, wat, wanneer zou moeten doen. Een situatie kan sneller onder controle worden gebracht als iedereen weet wat hij of zij moet doen. Daarnaast helpen protocollen om misverstanden te voorkomen.

Bescherm jezelf en werknemers

Naast het maken van protocollen kun je nog een aantal maatregelen nemen om ongevallen te voorkomen of om goed op te vangen. Denk hierbij aan een handige blusdeken. Plaats deze bijvoorbeeld bij een keukenblok of andere brandgevaarlijke locatie. Met deze handige accessoire kan er snel gehandeld worden in geval van brand en zo wordt een ernstige situatie voorkomen. Schaf daarnaast genoeg EHBO-kits aan, deze komen namelijk altijd van pas. 

Er zijn echter ook hele andere accessoires die jezelf en de werknemers kunnen beschermen. We nemen noodverlichting als voorbeeld. Dit is functionele verlichting die automatisch aangaat of blijft branden als de stroom uit valt. Het bevorderd de veiligheid in het geval van calamiteiten of brand. Er zijn ook kleinere accessoires als een deursluiter verkrijgbaar om het werk prettiger en tegelijkertijd veiliger te maken. 

Een goede beveiliging

Niet alleen de werknemers moeten worden beschermd, het bedrijfspand moet natuurlijk ook beveiligd worden. Dit kan op verschillende manieren worden gedaan. In de meeste gevallen wordt er gekozen voor een alarmsysteem en camerabeveiliging. Door het plaatsen van een alarm wordt de politie snel gecontacteerd als er een poging tot inbraak wordt gedaan en krijg jij een melding op je mobiele telefoon. Door middel van camerabewaking kun je altijd zien wie het pand binnenkomt en kunnen indringers worden herkend.