We slapen een derde van ons leven. Tenminste, dat is de bedoeling. Maar lang niet iedereen komt aan acht uur slaap per etmaal. Daar kunnen veel redenen voor zijn, waarbij je lang niet alles in eigen hand hebt. De keuze voor een comfortabel matras of een verzwaarde deken kun je wel zelf bepalen, ook zonwering kun je zelf uitkiezen. Wat dacht je bijvoorbeeld van buitenzonwering screens? Die zijn in verschillende types verkrijgbaar, de voordelen van deze schermen, en mogelijke nadelen van goedkope screens voor de slaapkamer lichten we op deze pagina toe.
Zijn screens beter dan uitvalschermen?
Als het buitenzonwering betreft, dan is er zeker iets te zeggen voor een uitvalscherm. Dat is een zonnescherm dat uitsteekt, vaak wordt het systeem met een knikarm omhoog getrokken en neergelaten. Zo sla je twee vliegen in één klap, want je houdt een groot deel van het zonlicht tegen in huis, en je hebt direct schaduw op het terras.
Bij de slaapkamer vensters is het een ander verhaal. Daar heeft de schaduw minder functie, daarnaast zal er nog flink wat zonlicht binnenschijnen. Ook is er een grotere kans op schade door stevige rukwinden. Met screens wordt het volledige raam bedekt, wat een optimale zonwering biedt. Ook is er minder kans op windoverlast, hoewel hier wel verschillen in bestaan. Zeker op de slaapkamer zal een verduisterend scherm uitstekend tot zijn recht komen, zo ben je op geen enkel tijdstip afhankelijk van de zon of maan die je wakker houdt, of vroeg in de ochtend doet ontwaken.
Wat is een zipscreen?
Een standaard screen loopt langs het raam af, en wordt aan de boven- en onderzijde bevestigd. Dit werkt heel effectief, maar op een locatie met veel wind kan het doek gaan klapperen. Zeker op slaapkamers die hoger gelegen zijn komt dit regelmatig voor. En een klapperend scherm kan de nachtrust flink verstoren. Daar is een oplossing voor bedacht; een zipscreen. Dit zijn schermen die ook aan de zijkanten op het frame vastgemaakt worden, zo is er geen ruimte voor wind om tussen het scherm en het glasoppervlak te komen. Deze zipscreens zijn wat duurder in aanschaf, met name op locaties met behoorlijk wat wind zul je er geen spijt van krijgen om iets meer te besteden. Goedkope screens kunnen daarnaast gemaakt zijn van inferieure materialen, en slecht worden afgewerkt. Kies liever voor kwaliteit en vraag vooraf offertes aan om de prijs te bepalen.
Elektrische bediening
Standaard kun je buitenzonwering screens met de hand bedienen, het is ook mogelijk om er een elektrisch systeem bij te bestellen. Daarbij is er de keuze voor een knop, of zelfs met lichtsensor zodat je er zelf geen omkijken meer naar hebt. Daarnaast is er de optie voor een elektrische motor die draadloos in verbinding staat met een Smart Home netwerk. Zo regel je centraal al jouw apparaten via Apple HomeKit, Google Nest of Somfy TaHoma. Stel timers in, koppel sensoren en automatiseer de buitenzonwering screens. Dit werkt zelfs bij afwezigheid, zodat het de slaapkamer koel kan houden én een bijdrage zal leveren aan inbraakpreventie. Vraag eerst offertes aan bij specialisten bij jou in de buurt. Die helpen je graag de beste keuze te maken. Zo geniet je voortaan iedere dag van een heerlijke nachtrust.