De meest stijlvolle verwarming? Dit is ‘m! 

Wanneer je kijkt in een traditionele inrichting, dan kun je niet anders dan concluderen dat in de meeste huizen de bronnen van verwarming niet de meest in het oog springende items zijn. Radiatoren zijn vaak weggewerkt onder vensterbanken, maar nog steeds zijn het vaak niet bepaald eyecatchers in een interieur. Mede gedreven door duurzaamheid verandert de markt omtrent verwarmen wel langzaamaan. Er komen steeds andere vormen van verwarmen die populairder worden, een voorbeeld hiervan zijn elektrische kachels. Deze werken niet op de traditionele manier zoals op gas, maar ze gebruiken elektriciteit als primaire energiebron. We zien ze in verschillende uitvoeringen voorbijkomen, maar de meest stijlvolle is toch wel de infrarood kachel. Waar en in welke ruimtes deze verwarming het overwegen waard is? Lees snel verder. 

De voordelen van infrarood 

Voordat we helemaal inzoomen op de stijlvolle kant van deze manier van verwarmen, gaan we eerst in op de manier van verwarmen. Infrarood verlichting is een type verlichting dat gebruikmaakt van infrarood straling om warmte en licht te produceren. Het is een technologie dat wordt gebruikt in verschillende toepassingen, van verwarming tot medische behandelingen bij bijvoorbeeld rugpijn.  Infrarood verwarmingssystemen worden steeds vaker gebruikt in woningen, sauna’s en ook binnen bedrijven. Deze systemen stralen warmte direct uit naar objecten en mensen in de ruimte, waardoor ze efficiënt en snel verwarmen. Daarmee zijn ze energiezuiniger, zeker de laatste generatie infraroodlampen. Naast dat ze dus zuiniger zijn, werken ze ook nog eens supersnel. Na een paar seconden ervaren mensen al de eerste warmte. Wel is de reikwijdte soms beperkt, het is goed om hier rekening mee te houden bij de installatie.  

De uitstraling 

Zoals we al zeiden werkt infrarood op basis van straling, en doordat ze niet alleen warmte maar ook licht uitstralen komen vele varianten ook in een combinatie van deze twee. Zij zijn naast een verwarming ook een lichtbron, dit zorgt voor een mooi en stijlvol effect. Aan de lamp is eigenlijk niet af te lezen dat het überhaupt een lamp is. Maar niet alleen lampen worden gecombineerd met infraroodkachels, ook zaken als spiegels kunnen gecombineerd worden met deze manier van verwarmen. Dit zien we bijvoorbeeld veel terug in badkamers en toiletten. Het is dan niet te zien waar de warmte vandaan komt, maar aangenaam is het wel in de betreffende ruimte. In dergelijke kleine vertrekken is deze manier van verwarmen ook nog eens efficiënt qua verbruik, iets wat in veel gevallen ook zeer welkom is.  

Kortom, of het nu om een hele wand van infrarood panelen gaat of alleen een spiegel in het toilet; voor iedere ruimte is tegenwoordig een geschikte infraroodkachel te vinden. Ze zijn ontzettend stijlvol, besparen ruimte en in de meeste gevallen ook zeker geld. Je kunt ze overal ophangen; van de muur tot aan het plafond. Dus de meest stijlvolle manier van verwarmen die zeer bescheiden aanwezig is, dat is vandaag de dag toch echt wel infrarood!